Последователи

четвъртък, 13 април 2017 г.

Копринени козунаци 2017- бързи с едно втасване и много вкусни





Готова съм и с яйцата и с козунаците.
За мен всичко се получи повече от добре.
Яйцата пъстри ,а козунаците меки като коприна.УНИКАЛНИ станаха!
Хубавото на тази рецепта е,че когато хубаво изстинат и се увият в опаковъчно фолио, си стоят абсолютно същите ,много време.
За това и ги правя в четвъртък, за да ми е по свободна съботата.
Ето рецептата за козунаците

ПРОДУКТИ за 3 големи козунака или 8 по-малки или 5 средни
6-яйца 1 жълтък за намазване
100мл.-вода
220мл.- прясно мляко

150гр. -разтопено масло
2-3 с.л. - мас
2 с.л.- олио (да се събере от трите около 150-170гр.,
може и половината масло ,половината маргарин или олио ,
може масло и мас или само масло и олио.
Аз слагам и до 200 грама мазнина)
300-320гр -захар
1 щипка -сол
2 -суха мая на Йоткер или 1 Прясна мая Юва
3-ванилия
за 5 средни 300гр.-стафиди
кората настъргана на 1 лимон
около 1.200 кг.-брашно за меко и еластично тесто



Приготвяне на три големи козунака
Аз меся на машината
Затоплих малко прясното мляко със водата.
Маслото ,мастта и олиото разтопих в микровълновата и оставих да поизстине.
През това време замесих тесто от продуктите слагам първо яйцата, захарта, солта, течността, брашното със сухата мая и месих около 10 мин. да стане гладко и меко тесто.
Тогава започнах да сипвам от маслото по малко и да меся докато го поеме и така до изчерпването на маслото.
Месих с машината още 10 мин.
Тестото трябва да е меко еластично и нежно.
Върху намазан плот със олио разделих тестото на 5 части ,за всеки от трите съда в които ще пека.
Пекох в алуминиеви правоъгълни формички.
Първата част разделих на 2, оформих на фитили и леко сплесках всяка с ръка и сложих вътре  стафидите , завих на руло . Така направих и с  двата фитила.
Сплетох на плитки и сложих в правоъгълна форма.
Така направих и с всички 5 форми.
Сложих съдовете колкото се поберат във фурната, завих с кърпа и включих фурната на 50 градуса.,а другите завих с кърпа да втасват по бавно на плота.
Когато удвои обема си намазах със жълтъка+няколко капки олио ,+ няколко капки прясно мляко и щипка захар  и поръсих обилно със мокра захар.
Увеличих фурната на 175 градуса и пекох до готовност.
Не препичайте много козунаците, защото стават сухи вътре ...може да са препечени отвън, но не и от вътре.
Пекох  на долно и горно горене БЕЗ вентилатор и настройвам таймера на 40 мин .
Пробвате с дълъг дървен шиш .....
не трябва да е сухо като го вкарваш, а да е мокричко, но без да има на шиша не изпечено тесто.




Р.Р. За тези които месят на ръка, за да вкарате мазнината в тестото се прави така.....
тестото разстели с ръце , намажи обилно с разтопената мазнина и загъни на плик, после меси докато поеме мазнината.
Тогава пак повтори по същият начин с мазнината, толкова пъти ,докато свърши мазнината ....тогава конците са сигурни ....
Тестото, трябва да е меко и много еластично и да се изчака хубаво втасване!
Ето за начинаещите може да видите нагледно, как става всичко подробно съм описала
ТУК в тази рецепта
ТУК пък ще видите на видео как става вкарването на мазнината когато месите на ръка.Видеото е на моята приятелка Zaneta Tsaneva която е невероятна кулинарка.
Също така ако не можете да месите бийте тестото в плота ,мажете с мазнина и пак бийте ...така се меси най добре и начинаещите ще се справите отлично.
Питане има дали може със жива мая ?.....
ДА МОЖЕ и със жива мая ,само трябва да знаете ,че 7 гр. суха мая отговаря на 21гр. жива мая.
Живата мая се разтваря във водата ,а сухата се сипва в брашното.




****************************************************

Безкрайно съм благодарна и щастлива ,за това ,че за поредна година Благоводител ми оказа тази чест и ме номинира в две любими мои категории!
Мили приятели ,отново за поредна четвърта година ми е нужна, вашата помощ и подкрепа с гласуване!
Безкрайно съм Ви БЛАГОДАРНА,че Вие моите приятели и почитатели на моят простичък блог, винаги ме правите щастлива и показвате ,че ме има и съм нещо за Вас!
Вие сте невероятни фенове на Черпак с мерак и се гордея с Вас всяка година на награждаването!
Нека и тази година да го направим за пореден път,за което ще съм Ви безкрайно, благодарна!

Гласуването започна за :
ГОДИШНИ НАГРАДИ ЗА КУЛИНАРНИ БЛОГОВЕ-за 2017 година!
Номинациите на "ЧЕРПАК С МЕРАК" са в две категории

1.Гозбите на баба
Кулинарен блог, най-добре отразяващ традиционната българска кухня

2.Топло от фурната
Най-добър блог за пити, погачи, тутманици и баници

Който харесва моят блог "ЧЕРПАК С МЕРАК"
може да ме подкрепи в този линк-  http://kulinarninagradi.com , който ще ви препрати към сайта за наградите.
Горе има бутонче на което пише ГЛАСУВАЙ !
Когато кликнете на него, ще ви заведе там където трябва да се впишете!
Там трябва да влезнете, чрез Фейсбук или да се регистрирате в Благоводител.
Тогава ще ви се появи, пълният списък с категориите. 

За да гласувате за мен трябва да отидете в категориите в които съм номинирана.
ГОЗБИТЕ НА БАБА




и ТОПЛО ОТ ФУРНАТА 




КОГАТО ВЕЧЕ СТЕ ВЪВ РАЗДЕЛА ЗА КОЙТО ИСКАТЕ ДА ГЛАСУВАТЕ ,в ляво има списък на номинираните и първо трябва да маркирате кой блог ще подкрепите, като отметнете точката пред името.
След това кликате на бутона ГЛАСУВАМ!
Може да гласувате и за други блогъри които ви харесват.
Предварително благодаря на всички, които ще ме подкрепят!
БЕЗКРАЙНО СЪМ ЩАСТЛИВА ,ЧЕ ВИ ИМАМ, 



и се надявам ,че на 19 .05 -2018  отново ,ще ви се похваля с наградите!

***************************************************










6 коментара:

  1. това е ...избрах тази рецепта....дано ми се получи...малко се притеснявам ,защото ще ми е за първи път

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лили,сигурна съм ,че ще се получи просто следвайте стриктно рецептата.Много е лесна и винаги се получава.
      Успех и да кажете какво се е получило и дали са ви харесали!:)

      Изтриване
    2. Прекрасни яйчица и козунаци Зиче, С пожелание за здраве, благополучие и светли Великденски празници!

      Изтриване
  2. Благодаря за рецептата! Чудесно ми се получиха! Направо са като памук- НАИСТИНА!Светли празници и много здраве, и благополучие в дома ти, Зиче!

    ОтговорИзтриване
  3. Здравче,
    великолепни козунаци и яйца ! Не е толкова трудно особено сега, когато има и машини да се направи вкусен козунак.Чудесно и много вкусно предложение !
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  4. Зиче, направих ги, без да се замислям! Няма твоя рецепта, която да не ми е станала от раз:) Уникални станаха! Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...