Последователи

сряда, 5 април 2017 г.

Чорбаджийски пататник





Нарекох го чорбаджийски ,защото за да използвам едно пушено месо стана наистина за чорбаджия ястие - много,много,вкусно.


Продукти
Настъргах 10 средни големи,- сурови картофи.
1 голяма глава настърган лук,
2-яйца
десетина резена пушен месо нарязан на ситно/може и шунка да се сложи/
сол,
джоджен
2 кори на сач

Леко изцедих картофите.
Сложих всички останали продукти и хубаво обърках.



В тавата намазах обилно с масло и олио .
Сложих единият лист кори.
Изсипах плънката и хубаво разпределих.Трябва да е на тънък пласт плънката за това сложете в подходяща тава.



Отгоре сложих другата кора и намазах и нея с масло.
Пекох във фурната само на долен реотан на умерен огън да се задуши картофа.
Когато отдолу кората се запече, обърнах в друга тава.Първо на една дъска и после стръсках, отново в тавата,която намазах с масло или олио.
Така пекох до готовност и от другата страна.



Можете и на тиган да го направите ,без кори .
В тефлонов тиган се слага олио и малко брашно и се слага плънката един пръст дебела.
Така се пече до зачервяване на бавен огън.
Обръщам на дъска и отново в тигана слагам олио или масло и малко брашно.
С дъската стръсквам,пататника отново в тигана да се изпече и от другата страна.


Това е невероятно вкусно и бързо!


6 коментара:

  1. Здравче,
    от всички родопски ястия най - много ме очарова пататника.Правя го винаги у дома по рецепта на една приятелка от Смолян.Тя го приготвя без брашно, но картофите трябва да са от сорт, който се разварява.И без кори.Но аз правя и по двата начина - с кори и без кори.Чудесен става, лесно, бързо и вкусно.Чудесно и за гости.А твоят вариант също е чудесен.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лени ,аз днес така импровизация да изчистя хладилника от пушеното месце та това сътворих.
      Иначе пататника автентичният се прави с кори ,а това на тигана си е за по бързо правене ,мама ме научи на този трик,вместо кора.Става много хубаво ,опитай!
      Поздрави и от мен!

      Изтриване
  2. Много вкусно, Здравче!
    Ще пробвам някой път :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Илианка ,стана супер ,чак сама се учудих колко е вкусно.
      Пробвай ,ще ви хареса!
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Голяма вкусотия това, Зиче!
    И двата варианта ми допадат и ще се пробват! Прегръдки, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люска много беше вкусно и ме караха на следващият ден отново да правя :)
      Прегръдки и от мен!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...