Последователи

вторник, 13 септември 2016 г.

Едро смляна лютеница в тенджера - бърза и много вкусна



Мързелив човек ,жив дявол та и аз така..даже и в тавата ми се видя ,че бавно става мързеливата лютеница. та ето я измишльотината ми от днес ,но съм безкрайно удовлетворена от резултата.
Стана за 40 мин. и половината, децата си я изядоха, още топла ,топла.
Никой повече, не може да ме накара, да вися да пека чушки ,патладжани и т.н....
Толкова е хубава ,че не я заменям за никоя друга.
Не мога да ви кажа, колко бурканчета става от тази доза,поради липсите  още  топла, но това,не е най-важното.
п.п.от 7 до 9 бурканчета от лютеница 350 гр.в зависимост чушките колко са големи и месести.

Това са бурканчетата от една доза






В дълбока тенджера в нея става по хубаво и лесно , слагайте в тенджера 5л.



15бр.- ГОЛЕМИ -червени чушки /ако са малки поне 20бр./
7 бр.-домати за консерва или пюре пълни 4с.л.
1 малък- патладжан
3 големи- моркови

100гр. захар
100мл.-винен оцет
1с.л.- сол
1ч.ч./200мл./- олио може и 300мл. ако искате да е по мазничка


подправки черен пипер, кимион на вкус
1/2 връзки магданоз/ ПО ЖЕЛАНИЕ/

Приготвяне:
Ако използвате доматено пюре го сложете накрая на варенето да не ви загаря на дъното.
Всички други зеленчуци нарязах на парчета и поставих в ТЕНДЖЕРА 5л..
ТРЯБВА ТЕНДЖЕРАТА ДА Е ПЪЛНА С ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ може да променяте видовете зеленчуци според вкуса ви.В къщи обичат повече да са чушките не доматите.
Тенджерата 5л.когато е пълна със зеленчуци, е съобразена за подправките,олио,оцет,сол,захар.....



Поръсих със солта, захарта,оцета и олиото.




Разбърках всичко и сложих на котлона да ври,и когато сместа се стопи и стана място, сложих и останалите нарязани чушки /които не се побраха първоначално/ и обърках.
Пържих на НЕ силен огън за да не загори ,докато остане на мазнина,като разбърквах от време на време.
Прибавих тогава и доматено пюре,и бърках поне 5 мин. непрекъснато да не загори.




Извадих тенджерата, когато беше готова сместа и добавих черен пипер, кимион и пресен магданоз на вкус.
Пасирах /трябва да е бързо оборотен за да смила  добре  /зеленчуците, може горещи, а може и поизстинали, зависимост от пасатора дали издържа на висока температура.
Колко едро ще пасирате е въпрос на вкус, аз оставих да има и частици, но ако желаете може да направите съвсем фина.
Ако гъстотата на сместа не ви допада, може да върнете тигана на котлона, още малко.
Опитайте на вкус дали е добре,и прибавете каквото ви липсва,сол,захар,подправки...
Готовата лютеница насипете в измити и подсушени буркани, затворете ги и стерилизирайте за около 15 минути, от момента на завиране на водата.



Извадете ги още горещи, като внимавате да не се изгорите и ги обърнете с капачките надолу, докато се охладят.
Готовата лютеница съхранявайте на тъмно и хладно място.

14 коментара:

  1. Страхотна е , Зиче! Ще я направя! Какво е "домати за консерва"? Изварени ли имаш предвид?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Домати за консерва са онези дългичките есени домати които са много плътни и са само за консервиране.

      Изтриване
  2. Здравче,
    и аз съм правила лютеница по този начин - нарязани сурови зеленчуци.Използвам лук, моркови, тиквички, пиперки, патладжани и домати.Даже накрая не я смилам, те се стопяват зеленчуците и стават като едро смляна лютеница.Понякога слагам дори и ябълка.И още докато е топла сместа пълня малки бурканчета, запечатвам веднага и обръщам.Завивам с одеало докато изстинат, без да ги стерилизирам.Още по - бърз и мързелив дори от твоя вариант.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели ,в къщи с кромид не се хареса ,миришело им на манджа ,за това и промених продуктите и така става супер щом само нея търсят между бурканчетата лютеница.:)
      Ще пробвам да запечатвам като тебе :)

      Изтриване
  3. С удоволствие ще я изпробвам и аз тази лютеница. Обичам такива "мързеливи" домашни рецепти.

    traiana
    Предполагам, че е имала предвид доматите тип Рома, малките и месестите, които се използват за консервиране.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Алби направи ли лютеничката? :)
      Благодаря за разяснението за доматите ,точно за тях става въпрос.

      Изтриване
  4. Нещо не ми стана ясно вода слага ли се

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. НЕ !Никъде не пише за вода...това е рецептата по горе.

      Изтриване
  5. Аз искам да попитам, ако плзвам обикновенно домате (понеже имам доста домашно) дали ще се получи и броя на доматите съшия ли да бъде?

    ОтговорИзтриване
  6. Бог да Ви поживи за рецептата :-) Миналата година пекох в тава и се съсипах часове наред. Сега се справих за по-малко от 2 часа с рязането. Ще рискувам без стерилизация, затворих ги врящи. Станаха ми 9 бурканчета плюс малко за пряка консумация. Много вкусна, другата седмица ще врътна още една доза. Още веднъж, огромно Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  7. Лютеничката стана невероятно. Благодаря за рецептата.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...